Att köpa en begagnade datorer är ett av de klokaste köpen man kan göra med tanke på miljön. Bara koldioxidavtrycket från tillverkningen av en ny bärbar dator är detsamma som att köra din frys i sex hela år. Desto längre vi använder våra elektronik produkter, desto färre nya behöver tillverkas. Detta spara enormt mycket på jordens resurser. Tänk om vi alla köpte begagnade elektronik produkter skulle vi kunna minska vårt koldioxidavtryck!
Men att köpa begagnad elektronik är inte bara positivt om man har otur. I denna artikel kommer vi gå igenom både faror och nackdelar med att köpa begagnade mobiler och datorer. I många fall förstår vi att det räcker med att spara på miljön när man handlar med elektronik, men oftast har man inte tänkt på de enorma risker som finns, som vi nu ska gå igenom.
- Den absolut största faran med att köpa en begagnad ipad, mobil eller dator är att säljaren som du köper produkten av har en annan agenda än att bli av med sin gamla elektronik och få in en slant på kontot. En hel del som säljer känsliga produkter som dessa har innan säljet installerat skadlig kod på enheterna. Den skadliga koden kan sedan användas för att titta i kamerorna på enheten, komma åt alla dina inlogg till sociala medier, mailadresser och i värsta fall till och med ditt bankkonto. Får du för dig att köpa en begagnad produkt så se alltid till att köpa den från en seriös återförsäljare som säljer begagnade elektronikprodukter. Återförsäljarna känner oftast till dessa problem och kör alltid antivirus program på enheterna innan de säljs. Många gånger när de hittar skadlig kod i en enhet lyckas de radera den och efter det kan den säljas utan problem.
- I många fall kommer till exempel en begagnad laptop se väldigt fin ut på utsidan. Men låt dig inte luras av det, användaren kan ha rengjort datorn precis innan du kommer för att köpa den och med hjälp av lite polermedel och en trasa fått bort alla tidigare repor. Som ny tänker de flesta! Men de flesta har hört uttrycket ”Det är insidan som räknas” och med det sagt så gäller det samma för datorer. Har laptoppen till exempel aldrig varit städad inuti med tryckluft så kommer den vara full med damm. Dammet gör så datorn går varm och delar som processor, ram minne och grafikkort slits ut i en rasande takt. Det kan till och med vara farligt om din dator är full med damm. Plötsligt kan datorn börja gå varm för att fläktarna inte orkar med på grund av allt damm och datorn antänds. Tänk själv vilka fruktansvärda konsekvenser det skulle få med en brand i ditt kontor eller ännu värre i hemmet. Se därför till om du köper en billig dator att öppna den för att se hur skitig den är inuti. En ordentlig gamingdator är dock oftast dyr, så det lönar sig att köpa begagnat.
- Köper du av rätt ägare? När du köper nya produkter direkt i en butik, vet du med 100 procents säkerhet att produkten inte haft en ägare innan dig. Men hur blir det om man handlar begagnat? Enligt lagen måste man som köpare med full säkerhet veta att produkten inte är stulen. Förr i tiden kunde man lita på människor i större utsträckning och det fanns en paragraf i lagen som hette ”Köpt i god tro”. Den paragrafen är sedan tidigt 2000 tal bortplockad och det är nu upp till köparen att med alla medel som går att begära, få bekräftat att den som säljer produkten faktiskt äger den. Steg ett är alltid att be om att få se på original kvittot.